Hoppa till huvudinnehåll

Ansökningsprocess

Vem som kan ansöka, när och hur du kan ansöka om finansiering, vilka bedömningskriterierna är och vad som kommer att hända efter att du har skickat in din ansökan. I det här sektionen hittar du svar på dessa frågor.

På grund av en utvärdering av programmet kommer inget ansökningsfönster vara öppet under 2019, läs mer här.

Vem kan ansöka?

Programmet riktar sig till entreprenörer som driver små och medelstora företag och vill expandera sin verksamhet genom att etablera sig i Somalia och därmed bidra till återbyggnadsprocessen och utvecklingen av landet. Programmet riktar sig även till bolag som redan är etablerade i Somalia och behöver finansiellt stöd för att utöka sin affärsverksamhet eller undersöka en annan affärsidé.

På grund av säkerhetssituationen, brist på formellt rättsväsende, och behov av förståelse för den kulturella kontexten kan det vara utmanande för företag att etablera sig i Somalia. Svensk-somaliska entreprenörer som har ett etablerat nätverk i Somalia och redan driver framgångsrika företag i Sverige har en kulturell förståelse och bedöms ha goda förutsättningar att lyckas väl med att starta upp och utveckla affärsverksamheter i landet. Programmet riktar sig dock inte enbart till den somaliska diasporan, utan är öppet för alla med hållbara affärsidéer som vill investera i landet.

Eftersom kvinnligt företagande förväntas främja en mer inkluderande tillväxt, är målsättningen att nå ut till så många kvinnor som möjligt. Vi välkomnar därför särskilt kvinnliga sökanden. SSBP avser stödja affärsidéer med ett fokus på hållbarhet och mänskliga rättigheter. Att bidra till återuppbyggnaden av Somalia från ett rättighetsbaserat perspektiv är en viktig del av programmet, i synnerhet genom jobbskapande.

När och hur kan du ansöka om finansiering?

Information gällande kommande ansökningstillfällen kommer att uppdateras på denna sida. Ansökningar tas enbart emot via denna hemsida. För att ansökan ska behandlas måste den vara komplett på så sätt att ansökningsformuläret är korrekt ifyllt, företaget uppfyller alla programmets kriterier och genom att alla obligatoriska dokument bifogas.

Vänligen observera att ett företag inte kan:

  • Bli beviljad till programmets modul 1 och modul 2 samtidigt
  • Bli beviljad till varje programmodul mer än en gång

Följande dokument ska bifogas beroende på vilken modul du ansöker till och företagets registreringsland. För mer information, vänligen läs bedömningskriterierna noggrant.

  • Ansökningsformulär
  • Registreringsbevis
  • Bevis på ägarskap
  • Ägarnas godkännande till SSBP deltagande (beroende på vilken typ av företag - vänligen se bedömningskriterierna för mer information)
  • Årsrapport(er) för senast avslutade verksamhetsår
  • Passkopia

Ansökan stängd