Hoppa till huvudinnehåll

Pure Living – räddar liv genom vattenrening

PureLiving Leila Mohamed

Foto: Agnes Nygren

Pure Living lindrar effekterna av torka genom prisvärda och hållbara vattenfilter.

Yahye Yousef var hemma i Sverige när nyheten om kolerautbrottet gjorde rubriker. Två veckor senare hade han sått det första fröet till företaget Pure Living. Hans företag säljer utrustning för olika stora mängder vatten som renar vatten helt utan kemikalier och med ett filter som bara behöver bytas ut en gång vart fjärde år.

"Min familj trodde jag var galen som åkte till Somaliland. De undrade vad jag skulle där att göra och var oroliga för att jag också skulle dö av kolera, skrattar Yahye."

Arbetslös i Sverige, kolerautbrott i Somalia och en affärsidé som skulle kunna rädda liv var faktorer som tog honom till Forum Syds program Sweden Somali Business Programme (SSBP).    

SSBP verkar för att stötta somalisk diaspora i entreprenörskap som kan bidra till jobbskapande och till en privat sektor med etiska förtecken som styrs av hänsyn till mänskliga rättigheter, jämställdhet, klimat och miljö. Redan från början såg SSBP stor potential i Yahyes idé, men det är en sak att ha en affärsidé och en helt annan att genomföra den.

Jag visste ganska lite om hur saker fungerade i Somaliland och hur man närmar sig myndigheter, vilken inverkan klansystemet har på marknaden och så vidare.

"Det har verkligen inte varit lätt. Jag började från ingenting. Min bil var mitt kontor, min affär och mitt varulager. Jag visste ganska lite om hur saker fungerade i Somaliland och hur man närmar sig myndigheter, vilken inverkan klansystemet har på marknaden och så vidare. SSBP hjälpte mig att navigera igenom en del av byråkratin men de sociala och kulturella reglerna var jag tvungen att i stort sett klura ut själv."

Yahye delar erfarenhet med vad många andra SSBP-deltagare också uppgett. Det är inte det finansiella uppstartsbidraget som är programmets största fördel. Det är mentorskapet i affärsverksamhet och det lokala stödet de får när de försöker hitta fötterna i ett land där mycket av lag- och regelverk fortfarande håller på att författas.

"Utan kontakter kommer du ingestans. Samhället här styrs av förtroende. Ingen kommer lita på din produkt utan man litar på personen som presenterar den. Till exempel tog det mig nio dagar att registrera mitt företag. Skulle jag ha gjort det idag, med allt jag lärt mig under de nio månader jag nu bott här, skulle det inte ta mig mer än två timmar."

Det är en imponerande resa. Företaget har på mindre än ett år vuxit från en man med en bil till ett kontor i centrala Hargeisa med elva anställda och expansionsplaner redo för Mogadishu. Pure Livings största kund är internationella biståndsorganisationer vars arbete är inriktat på att lindra effekterna av torkan, bristen på vatten och interna flyktingströmmar. Så här långt har Pure Living sålt 7 400 vattenfilter.

"Vi är ensamma på marknaden att erbjuda något som renar vatten utan att använda kemikalier. När kolera bryter ut renas vatten generellt med hjälp av tabletter eller klorin, som människor antingen köper själva eller får av hjälporganisationer. När organisationerna lämnar platsen tar klorinet slut. Våra filter gör att folk kan fortsätta rena vatten i fyra år, till ett pris som är långt lägre än vad de andra metoderna kostar. Efter fyra år är det bara filtret som behöver bytas, resten av utrustningen kan användas tills de helt slits ut."

Kolerautbrottet är nu under kontroll men risken att det bryter ut igen är ständigt närvarande. Kolera orsakas av bakterier i vatten som orsakar diarré som följs av kraftig och i värsta fall dödlig uttorkning.

Leila Mohamed är administrations- och ekonomiansvarig på Pure Living:

"Klorin och tabletter som dödar bakterierna i vattnet är de mest använda metoderna. Förutom att tillgången på kemikalierna är opålitlig så kan de ha stora biverkningar. Överkonsumtion av klorin till exempel kan orsaka olika slags strup- och lungsjukdomar som bronkit eller till och med lunginflammation, berättar Leila."

Medan Leila förklarar ler Yahye och det är inte utan stolthet i rösten som han konstaterar det som redan är uppenbart: 

"Varje individ i teamet har en specifik titel men jag försöker involvera alla i hela kedjan av verksamheten. Innan Leila anslöt till teamet föreläste hon om folkhälsa. Alla här kan mer och gör långt mycket mer än vad deras titlar definierar."

Att det är högt i tak på Pure Livings kontor känns märkbart. Atmosfären är öppen, tillåtande och förtroendeingivande. Det är mer än en vinstdrivande verksamhet som byggs upp här. Det är också ett projekt vars syfte är att rädda liv, förbättra folkhälsan och erbjuda lokala lösningar till lokala problem. Sälj- och marknadsförigansvarige Mustafa Abdullahi delar med sig av sin egen erfarenhet så här långt:

"Innan jag kom hit var jag en aktivist som arbetade volontärt för att hjälpa till att lyfta upp samhället. Idag gör jag samma sak fast med skillnaden att jag nu får betalt! Vår chef är aktiv, social och flexibel och det är just det diasporan tillför – nya perspektiv på arbete och utveckling."

Samtidigt som Pure Living försöker vinna större marknadsandelar jobbar Yahye målmedvetet för att företagets samhällsansvar är en inbyggd del av företaget redan från start.

Vi har bestämt att 5 procent av avkastningen ska doneras. Vi har redan levererat flera av de största modellerna av vattenrenare till avlägset utsatta byar. 

Fakta i korthet

  • 11 anställningar skapade
  • Rent vatten för 60 dollar i fyra år. Tabletter eller klorin kostar 10 USD/ månad vs. Pure Livings 1.25 USD/månad
  • 5% avkastning doneras till utsatta områden
  • Mentorskap till studenter för arbetslivserfarenhet och möjlig anställning på Pure Living

Vi skapar hållbara försörjningsmöjligheter
och inkluderande utveckling i Somalia