Hoppa till huvudinnehåll

Starta företag är som att bygga ett hus, grunden är svårast

Jamila Said

Jamila Said

SSBP stöttar entreprenörer att lägga grunden till en hållbar privat sektor i Somalia. Möt två av deltagarna som är redo att kasta sig in i affärsverksamhet som kommer hjälpa landets återuppbyggnad.

Swedish Somali Business Programme (SSBP) initierades 2016 och har sedan dess stöttat cirka hundra företag. Ett av de obligatoriska eventen i programmet är den årliga konferensen om kapacitetsutveckling. Jamila Said deltar på årets konferensen för första gången och hon beskriver hur SSBP gjorde henne till affärskvinna:

Jag har ingen bakgrund i affärsverksamhet. Jag har varit en kvinnorättsaktivist i hela mitt liv.

Jamila kommer från kuststaden Bosaso i Puntland där hon äger en bit mark. Den har dock legat i träda medan Jamila spenderat större delen av sitt liv till att försvara kvinnors rättigheter och jämställdhet då hon arbetar som genuskonsult. Somalia är en stor handlare och exportör av boskap och då Bosaso är en hamnstad fick hon nys om att det var en utmaning för exportörerna att hitta foder till levande boskap under fartygstransporter.

- Så jag tänkte, varför odlar jag inte gräs och säljer till fartygen som transporterar boskapen? För det behövde jag vatten. Jag kontaktade ett företag som borrade en brunn och var nu redo att skriva färdigt min ansökan till SSBP.

Hennes idé accepterades till SSBP:s första modul vilket innebär att hon har finansiering att göra en mer djupdykande hållbarhetsstudie i Bosaso. Konferensen visade sig bli en förstudie till hållbarhetsstudien.

-Jag har lärt mig mycket, blivit inspirerad och kommit i kontakt med andra som kom in i programmet tidigare än mig. Jag bollar till exempel redan nu med en annan deltagare om möjligheten att ansluta min brunn till en miljövänlig vattenpump, förklarar Jamila.

Mohammed Abshir

Mohammed Abshir

Deltar på konferensen för andra gången gör Mohamed Abdi Abshir som har lång erfarenhet av lastbil- och industrin av tunga fordon. Genom SSBP är han på god väg att starta sitt företag som handlar med lastbilar och reservdelar i Somalia.

-Genom hela min karriär har jag sysslat med tungt maskineri, från mekanik till marknadsföring och försäljning. Nu är jag färdig med den första fasen av att analysera marknaden och redo att starta upp, berättar Mohamed med självförtroende i rösten.

Utrustning är på väg till Jubiland, verkstaden renoveras och Mohamed har rekryterat fem mekaniker för provanställning. Han trodde han skulle kommit vid det här laget men var tvungen att dra ner på takten när han insåg att han behöver vara på plats.

Att driva företaget från distans samtidigt som han är heltidsanställd i Sverige är helt enkelt inte ett alternativ. Mohamed förklarar att det inte spelar någon roll hur mycket du planerar, i Somalia kan du ändå inte planera för det oförutsedda. Det är delvis därför han attraherades av SSBP, för att få mentorskap och kompetenshöjning som hjälper honom att hantera för oväntade händelser i affärsutvecklingen.

SSBP kan ge dig inspiration och försprång i den affärsverksamhet du vill utveckla. Det är också en fördel att ha tillgång till Forum Syds personal i Somalia.

Den stora osäkerheten och moment som inte går att förbereda sig på är något som understryks av många deltagare. Jamila tycker att SSBP:s krav av förstudier och rapportering är ganska tidskrävande men att det är nödvändigt för varaktig förändring. Hon anser att SSBP-deltagare för in perspektiv som regeringen inte beaktar, som miljö, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Sociala aspekter av den privata sektorn som försäkrar förändring i det långa perspektivet, ”Det är som att bygga ett hus, grunden är den svåraste biten. Att bygga till en andra eller tredje våning är enkelt!”

Vi skapar hållbara försörjningsmöjligheter
och inkluderande utveckling i Somalia